Ce cauta angajatorii in CV-ul unui candidat in 2017 pentru pozitia de Junior

In 2017, aproximativ 50% dintre angajatori cauta candidati juniori in CV-urile carora se regasesc programe de internship, trainee, stagii de practica, implicarea in ONG-uri si chiar joburi si proiecte in domenii conexe, in timp ce cunoasterea a doua limbi straine a scazut cu 3 procente fata de anul trecut, se arata in Raportul Hipo referitor la piata fortei de munca in 2017.*

O scadere notabila  s-a inregistrat si in ceea ce priveste detinereade certificari/atestate, ceea ce intareste cu atat mai mult inclinatia angajatorilor catre identificarea unor candidati cu abilitati practice.

„Recomand candidatilor sa ramana la acelasi angajator suficient de mult timp pentru a capata experienta necesara obtinerii unui job mai bun pe viitor“, spune Roxana Condila, Human Resources Manager la Allevo.

Pe langa experienta acumulata, CV-ul tau trebuie sa contina si de alte detalii importante pentru angajator, care tin de format, limbaj, informatii relevante, concizie si felul in care alegi sa te pui in valoare.

Iata cateva secrete care iti pot fi utile in elaborarea CV-ului tau pentru programele de juniori la care aplici in 2017:

  • Examineaza atent activitatile tale extracurriculare si gandeste-te cum le poti corela cu un job real. De exemplu, implicarea in activitati ca organizarea balului bobocilor/de absolvire, coordonarea unei strangeri de fonduri sau a unei echipe de voluntari pot demonstra ca ai o expertiza valoroasa pentru angajator.**
  • Foloseste verbe la diateza activa, care denota actiune: am colaborat, am consolidate, am convins, am promovat, am publicat, etc.
  • Fii specific in descrieri si cuantifica rezultatele muncii tale prin numere atunci cand este posibil.
  • Incearca un format alternativ. In locul CV-ului clasic, ai putea, de exemplu, sa incepi enumerandu-ti cu subpuncte abilitatile si competentele, dupa care sa treci la educatie si mai apoi la experienta. Aici poti scrie un rand despre fiecare dintre joburi si imediat sub poti include cate o descriere de doua randuri despre activitatea ta la respectivere locuri de munca. De asemenea, ai sanse mai mari sa impresionezi cu un CV original, grafic, sau cu o prezentare cu slide-uri. O idee buna este si sa iti incepi CV-ul cu un sumar care explica obiectivele tale profesionale si cum intentionezi sa le atingi sau cum crezi ca vei aduce tu o plus valoare in compania la care aplici. De multe ori, un sumar bun poate fi tot ce ai nevoie pentru a obtine un interviu.
  • Nu umple CV-ul cu informatii inutile sau cu limbaj complex. Managerul de angajare cauta calitate si nu cantitate atunci cand vine vorba de continut. CV-ul de entry-level este o lista de realizari pe care le-ai atins pana in acest punct al vietii si este indicat sa treci direct la subiect. Daca te simti mai confortabil sa umpli intreaga pagina, atunci foloseste un format diferit. Nu incerca sa impresionezi angajatorul cu informatii de care pur si simplu nu are nevoie.

Descarca gratuit Raportul Hipo.ro Piata fortei de munca >>

 

 

*Raportul „Piata fortei de munca in 2017

** Forbes – How to Write a Resume When You’re Just Out of College