Cum iti imbunatatesti CV-ul atunci cand experienta ta presupune soft skills

Este deja stiut faptul ca, in redactarea CV-ului, trebuie sa te concentrezi pe exemplificarea realizarilor tale la locul de munca si mai putin pe enumerarea sarcinilor care ti-au fost atribuite. Asta pentru ca angajatorii vor sa descopere din CV-ul tau modul in care ti-ai indeplinit respectivele sarcini, de aici fiind dedusa compatibilitatea ta cu cerintele jobului pentru care ai aplicat.

Este foarte bine sa incerci sa cuantifici modul in care ai indeplinit sarcinile, dar acest lucru este posibil mai ales atunci cand discutam despre hard skills. Acestea cantaresc mult atunci cand jobul pentru care aplici le cere explicit. Intr-adevar, nimeni nu ar angaja un IT-ist fara experienta in domeniul respectiv. Totusi, cu o pondere semnificativa si in exemplul anterior, dar mai ales in domeniile care nu presupun lucrul cu stiintele exacte, sunt asa numitele soft skills. Acestea sunt diferit apreciate in functie de natura locului de munca, dar si in functie de evolutia cerintelor globale.

In raportul pietei fortei de munca in 2017 se observa ca orientarea catre rezultate a angajatilor a pierdut doua pozitii in topul abilitatilor soft skills cautate de angajatori. In acest an, comunicarea este pusa pe primul loc. Pentru angajatori, conteaza mult mai mult ca resursa umana din compania lor sa detina abilitati excelente de comunicare si sa dea dovada de flexibilitate si adaptabilitate in cazul unor situatii dificile la locul de munca. Din aceeasi ratiune, abilitatea angajatilor de a rezolva problemele intampinate a castigat 3 pozitii din 2015 pana in prezent, ceea ce accentueaza nevoia companiilor de a gasi candidati proactivi, cu o atitudine pozitiva si cu dorinta de a invata si a experimenta alaturi de echipa din care fac parte.

Daca nu erai sigur de importanta introducerii unor astfel de competente si abilitati in CV, afla ca, pentru a avea mai multe posibilitati de a fi selectat pentru joburi in 2017,  este obligatoriu sa ai soft skills notate in aceasta prima forma de prezentare pentru angajator. Totusi, acestea nu trebuie doar mentionate sub forma de enumeratie. Este important sa descrii un context relevant din care sa reiasa faptul ca tu ai o anumita abilitate. De exemplu, daca vrei sa transmiti faptul ca esti capabil sa gestionezi mai multe task-uri simultan, descrie una dintre cele mai frecvente situatii in care tu te-ai folosit de aceasta abilitate pentru o buna gestiune a cazului. Vei fi mult mai apreciat fata de situatia in care doar ai nota ca ai abilitati de multi-tasking.

Mai mult, este indicat ca in CV-ul tau sa existe astfel de exemple din care angajatorul sa identifice soft skills relevante jobului la care ai aplicat. In acest sens, te ajuta identificarea abilitatilor si competentelor tale cu cele care se regasesc intre cerintele si specificatiile jobului in cauza. Aceste cerinte difera in functie de natura locului de munca, dar si de abilitatile apreciate in general de orice angajator. Asa cum deja ai aflat, trendul pentru locuri de munca din 2017 la nivel de soft skills tinde spre aprecierea crescuta a abilitatilor de comunicare, adaptabilitate si proactivitate, lasand pe un loc mai putin important orietarea catre rezultate a angajatilor.

Descarca gratuit Raportul Hipo.ro Piata fortei de munca >>