Un stagiu de practica este o excelenta oportunitate pentru un student sa aplice teoria pe care a studiat-o la facultate, sa invete lucruri noi, sa intre in contact cu specialisti din domeniu, sa-si dea seama daca intr-adevar profesia pe care si-a ales-o i se potriveste si nu in ultimul rand sa-si imbunatateasca CV-ul.
Companiile care organizeaza astfel de programe nu se asteapta sa vii deja pregatit. Trebuie sa pui accent mai degraba pe faptul ca acest tip de programe iti vor oferi abilitatile practice necesare pentru a trece la urmatorul nivel – programe de internship sau trainee si chiar joburi.
Durata stagiului de practica este de doua-trei luni. Lansarea proiectelor pe fonduri europene a insemnat cresterea numarului de astfel de oportunitati pentru studenti. Au aparut chiar si stagii de practica platite, ceea ce inseamna un beneficiu in plus pentru tinerii determinati si proactivi. Cei mai multi tineri incep cu un salariu cuprins intre 150 si 250 de euro*.
De regula, insa, acest tip de programe nu este platit, fiind un stagiu obligatoriu in vacantele inter-semestriale sau de vara.
In orice caz, un stagiu de practica iti va oferi multe avantaje, dar iata cateva lucruri cheie care te vor ajuta in cariera pe termen lung**:
Vei castiga experienta
Experienta este foarte importanta atunci cand vrei sa obtii un job si angajatorii apreciaza mai mult o experienta relevanta decat o simpla calificare. Practica este dovada faptului ca poti lucre intr-un mediu professional ca membru al unei echipe si ca individ.
Vei avea competente specializate
Ca stagiar, vei avea un rol special in echipa si asta inseamna ca lucrurile pe care le vei invatat vor fi specializate pe un anumit post sau department. Asa ca, atunci cand vei aplica pentru un job cu aceleasi cerinte, tu vei detine deja setul de abilitati de care angajatorul are nevoie si vei fi in avantaj fata de alti candidati care au doar o calificare.
Iti vei face relatii
Orice persoana cu care lucrezi sau pe care o intalnesti este o potentiala legatura care te poate ajuta in viitor, asa ca asigura-te ca faci o impresie buna tuturor persoanelor cu care intri in contact. Platformele sociale precum LinkedIn iti permit sa incluzi in propria retea acesti oameni, care iti pot fi de folos pe viitor cu sfaturi de cariera sau oportunitati de joburi.
Vei deschide usi pentru cariera ta
Odata ce ai terminat stagiul de practica, vei avea mai multe optiuni, fie ca vrei sa continui sa lucrezi in locul respectiv, sa profiti de o noua oportunitate sau sa treci la urmatorul nivel al calificarii tale. Oricum ar fi, un stagiu de practica poate fi un deschizator de drumuri pentru tine si o sansa sa progresezi in profesia pe care ti-ai ales-o.
Vei afla daca este ceea ce-ti doresti
In timpul stagiului de practica, iti vei face o idee despre cum este sa lucrezi pe un anumit post, in cadrul unei echipe sau intr-un anumit mediu si acest lucru te va ajuta sa te hotarasti ceea ce-ti doresti de la cariera ta si care vor fi urmatorii pasi pe care ii vei face.
Vei primi o recomandare pentru joburile viitoare
Atunci cand aplici pentru un job nou, poti sa treci in CV lucrurile pe care le-ai invatat in stagiul de practica, insa, uneori, se poate intampla ca noul angajator sa-si doreasca si o recomandare de la compania pentru care ai lucrat anterior. O scrisoare de recomandare poate veni de la mai multi oameni cu care ai lucrat si iti poate creste semnificativ sansele in obtinerea postului, uneori fiind chiar poate chiar factorul decisiv pentru angajator.
Profita de oportunitatile care ti se ofera pe perioada studentiei si construieste-ti un CV imbatabil pentru ca peste 19% dintre angajatori au declarat in 2016 ca cel mai important lucru pe care il astepta de la candidatii Juniori este ca acestia sa fi urmat stagii de practica si programe de internship relevante***.
Descarca Ghidul complet al programelor de Internship, Trainee si Stagii de Practica
* Ghidul de angajare pentru tineri 2016-2017
**Parenta – 6 ways an apprenticeship will help your career
***The Balance – How to Write a Letter of Recommendation