Ce cauta angajatorii intr-un CV

Atunci cand te apuci de redactarea CV-ului tau trebuie sa iei in considerare faptul ca el va fi citit de o persoana ca si tine, cu hobby-uri, experiente, cunostinte si pasiuni. Identifica-te cu angajatorul, gandeste-te la ceea ce tu nu ai vrea sa vezi intr-o aplicatie si de ce nu ai vrea sa vezi. Astfel, iti va fi mult mai usor sa iti redactezi CV-ul si vei intelege mult mai bine care sunt criteriile dupa care sunt selectati candidatii. Si pentru a nu contacta angajatorul intr-un moment nepotrivit, vezi si cum arata calendarul zilelor libere legale.

Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand iti pregatesti CV-ul pentru a aplica la un job si care te ajuta sa captezi mult mai usor atentia angajatorului:

  1. Lungimea

Limiteaza-ti, pe cate de mult posibil, CV-ul la o singura pagina. Niciun angajator nu mai este dispus sa citeasca mici teze inainte de a-si selecta candidatii pentru un interviu, iar principalul motiv este lipsa timpului. Studiile au demonstrat ca recruterii au nevoie, in medie, de 6 secunde pentru a se hotari daca CV-ul pe care il au in fata merita citit sau nu. Asta inseamna ca sansele ca ei sa ajunga la o eventuala pagina 2 sunt aproape nule.

  1. Formatarea

Felul in care asezi informatia in pagina, modul in care iti structurezi gandurile si ideile – sunt informatii pretioase pentru angajator. Fii ordonat, meticulos si nu lasa sa iti scape nicio greseala. Nu exagera, insa, cu formatarea si nu te indeparta foarte mult de modelul clasic. Nu vrei sa risti ca CV-ul tau sa nu mai poata fi citit, sa devina obositor sau mult prea solicitant.

  1. Calitatea continutului

Am stabilit deja ca in CV nu au ce sa caute greseli de gramatica si exprimare. La fel de valabila este si regula care spune ca in CV nu au ce sa caute informatii irelevante, mult prea stufoase, descrieri complicate sau povesti inutile. Fii punctual, organizat si concis si vei fi apreciat.

  1. Studii

Conteaza in aceeasi masura unde si ce ai studiat. Ba mai mult, acum conteaza din ce in ce mai mult si cat de mult ti-ai dat silinta in timpul studiilor – premii, concursuri, burse, asociatii. Dupa 3-5 ani de la finalizarea studiilor, cand experienta de pe piata fortei de munca s-a mai acumulat, este indicat sa muti sectiunea “Educatie” spre finalul CV-ului pentru ca gradul de relevanta al acesteia incepe sa ii scada.

  1. Experienta

Angajatorii cauta nume de job-uri si companii. Pentru ei este relevant daca ai lucrat la o companie din domeniul in care activeaza si ei, daca ai lucrat la o companie cu renume sau daca ai lucrat pe un post similar. Daca nu ai experienta, este indicat sa treci programele de internship, voluntariat sau practica sau proiectele la care ai luat parte in timpul studiilor. Nu uita sa aplici aceeasi regula: informatie relevanta pentru postul oferit de angajator.

Asteptarile angajatorilor au crescut notabil in ultimii ani, iar 2015 nu pare sa fie mai ingaduitor cu aplicantii. Creativitate, concizie si capacitate de autoanaliza – acestia par sa fie termenii care descriu cel mai bine tendintele in ceea ce priveste redactarea corecta a unui CV. Si mai este, desigur, si vorba de noroc intr-o oarecare masura. Invata sa fii persoana potrivita la momentul potrivit – vezi cum o sa arate programul de lucru pentru anul viitor si care sunt zilele libere legale in 2015. Iti vei da, astfel, seama care este momentul cel mai potrivit in care sa aplici pentru job-ul visurilor tale. Succes!

Lasă un răspuns