9 strategii pentru un CV care vinde

In cazul in care v-ati hotarat sa va schimbati cariera, primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa identificati interesele, obiectivele si scopurile. Aceasta sarcina este critica pentru ca este factorul decisiv pentru  a afla ce ar trebui sa contina CV-ul dumneavaostra, cum sa includeti aceste lucruri in el, si unde anume sa le includeti. Stiind ca vreti sa va schimbati locul de munca nu est ede ajuns. Pentru a scrie un CV puternic si eficient trebuie sa stiti, macar in oarecare masura, ce tip de loc de munca cautati.

9 strategii pentru redactarea unui CV eficient

Strategia nr 1

Cine esti si cum vrei sa fi perceput?

 

In cazul in care v-ati hotarat sa va schimbati cariera, primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa identificati interesele, obiectivele si scopurile. Aceasta sarcina este critica pentru ca este factorul decisiv pentru  a afla ce ar trebui sa contina CV-ul dumneavaostra, cum sa includeti aceste lucruri in el, si unde anume sa le includeti. Stiind ca vreti sa va schimbati locul de munca nu est ede ajuns. Pentru a scrie un CV puternic si eficient trebuie sa stiti, macar in oarecare masura, ce tip de loc de munca cautati.

 

Exista doua concepte care trebuie luate in considerare aici:

  • Cine sunteti? Ce ati facut profesional si/sau in domeniul academic. Sunteti un reprezentant de vanzari, trainer, inginer, economist, manager? Cu ce v-ati ocupat pana acum? Cine sunteti?
  • Cum doriti sa fiti perceput? Acest lucru este critic si este legat de obiectivele dumneavoastra curente. Concentrati-va pe abilitatile dobandite si legati-le de o pozitie. Nu uitati sa vorbiti despre plusul de valoare pe care l-ati adus acelui angajator.

 

Strategia este sa conectati informatiile legate de “cine sunteti” cu raspunsul la interbarea “cum doriti sa fiti perceputi”. Prin urmarirea acestei strategii va creati o imagine care ii permite unui viitor angajat sa va vada asa cum doriti sa fiti remarcat- ca o persoana care detine calificarile necesare pentru a ocupa pozitia pe care dumneavoastra o doriti.

 

Atentie: Daca va concepeti CV-ului fara a avea in vedere obiectivele carierei dvs veti avea un CV fara directie si focus. In urma procesului de redactare a  CV-ului dumneavoastra va rezulta o insiruire istorica a carierei si nu documentul de vanzari care ar trebui sa fie cel care sa faciliteze ascensiunea dumneavoastra in cariera.

 

Strategia nr 2

Vinde, nu povesti

 

Deja am stabilit ca activitatea de redactare a unui CV este un proces de vanzari. Dumneavoastra sunteti produsul si trebuie sa creati un document care sa comunice puternic valoarea acestui produs. O strategie foarte eficienta este “Vinde, nu povesti” care are impact asupra fiecarui cuvant pe care il scrieti in CV.

 

Daca povestiti- pur si simplu insirati niste evenimente. Daca vindeti, va promovati, va faceti publicitate, atrageti atentia. Iata cateva exemple

 

Povesteste: Am gestionat infiintarea unui centru de vanzari prin telefon cu 100 de angajati

Vinde: Am gestionat o echipa de 12 persoane in procesul de infiintare cu success, angajare, dezvoltarea de proceduri, bugetare al unui centru de vanzari de 1.4 milioane de $.

 

Povesteste: Coordonarea activitatii de secretariat, functii administrative pentru o firma de export

Vinde: Am implementat o serie de imbunatatiri ale procesului care au redus cerintele de personal cu 20 %, au imbunatatit productivitatea cu 30% si au redus erorile de facturare cu 14% pentru o companie mare de export. Am fost responsabil cu toate activitatile administrative, de personal si secretariale.

 

Diferenta intre a povesti si a vinde

Atunci cand povestesti:

  • Descrii functii
  • Spui ce si cum
  • Detaliezi activitati
  • Te focalizezi pe ce ai facut

 

Atunci cand vinzi:

  • Descrii beneficii
  • Vinzi de ce “ce “ si “cum” sunt importante
  • Incluzi rezultate
  • Detaliezi care au fost beneficiile pentru angajator, departament, membrii echipei, studenti etc

 

Strategia nr 3

Foloseste cuvinte cheie

 

Indiferent ce citesti sau cu cine vorbesti despre cautarea unui loc de munca, conceptul de cuvinte cheie va aparea. Cuvintele cheie sunt cuvinte sau fraze care sunt specifice unei anumite industrii sau profesii.

 

Atunci cand folositi aceste cuvinte sau fraze- in CV-ul dumneavoastra, intr-o scrisoare de intentie sau pe parcursul unui interviu, comunicati un mesaj. De exemplu atunci cand folositi cuvantul “merchendising” in CV-ul dumneavoastra, cititorul va presupune ca aveti experienta in domeniul industriei retail. Oamenii pot face presupuneri in legatura cu abilitatile dumneavoastra pe baza unui singur cuvant, sau doua.

 

Pentru cei care doresc sa isi schimbe locul de munca se recomanda:

  • In CV-ul dumneavoastra, integrati cuvinte cheie din experienta dumneavaostra care au legatura directa cu obiectivele dumneavoastra de cariera curente.
  • Includeti o sectiune Obiectiv in cadrul CV-ului dumneavoastra care expliciteaza ce tip de pozitie cautati si responsabilitatile asociate.

 

Aveti in vedere ca setul de cuvinte cheie folosit este arbitrar, nu exista un set de cuvinte cheie predefinit pentru o secretara, un profesor, un inginer, o persoana care lucreaza in domeniul financiar etc. Este posibil ca acesta sa fie o serie de calificari abilitati, institutii absolvite si alte criterii.

 

Strategia nr 4

Foloseste lucrurile importante si uita de cele mici

 

Atunci cand trebuie sa decideti ce sa includeti in CV-ul dvs incearcati sa va concentrati asupra lucrurilor importante, decisive pe care le-ati facut- precum programe noi, proiecte speciale, economii, imbunatatirea productivitatii si a eficientei si altele. Oferiti o imagine buna asupra lucrurilor de care ati fost responsabil si cum v-ati descurcat.

 

Pastrati lucrurile mici, detaliile pentru interviuri. Cu aceasta strategie, veti reusi urmatoarele:

  • CV-ul dvs va fi usor de citit si de o lungime rezonabila(si totusi veti reusi sa va “vindeti” realizarile)
  • Veti avea informatii noi si interesante de spus pe parcursul interviurilor, in loc sa repetati ceea ce exista deja in CV-ul dvs

Strategia nr 5

Fa CV-ul tau “intervievabil”

 

Una dintre cele mai mari provocari este sa faceti din CV-ul dvs un instrument util pentru interviu. Odata ce un angajator a constatat ca dumneavoastra indepliniti criteriile necesare pentru acea pozitie si sunteti contactat telefonic pentru un interviu, CV-ul dumneavoastra devine cel mai important in discutia cu intervievator.

 

In acel moment, rolul dumneavoastra este sa va asigurati ca CV-ul il conduce pe cititor acolo unde dumneavoastra doriti si prezinta organizarea, continutul si are aparenta care simuleaza o discutie productiva. Pentru a imbunatati cat de intervievabil este CV-ul dumneavoastra considerati urmatoarele tactici:

 

  • Folositi-va de strategia 4(Folositi lucrurile importante si lasati lucrurile mici deoparte)
  • Fiti sigur ca punctele dvs de vanzare sunt in evidenta si nu sunt “ingropate” in experienta dvs
  • Nu dedicati mult timp si spatiu acelor parti din experienta dvs care nu sunt relevante pentru locul de munca pe care doriti sa il obtineti.
  • Asigurati-va ca CV-ul dvs este citet- acest lucru inseamna mult spatiu alb, o marime a fontului adecvata, un flux logic de la inceput pana la sfarsit

Strategia nr 6

Elimina confuzia cu structura si context

Aveti in vedere ca CV-ul dumneavoastra va fi citit foarte repede de catre angajator. Chiar daca dvs petreceti mult timp pentru a compune si aveti grija la fiecare cuvant si fraza, cititorul va trece repede peste “opera” dumneavoastra si se va astepta sa retina cele mai importante lucruri in cateva secunde. Incercati faceti astfel incat cititorul sa poata sa retina cele mai importante lucruri din CV-ul dumneavoastra in cel mai scurt timp:

  • Fiti consistenti. De exemplu- puneti titlul locului de munca, numele companiei si intervalul in acelasi loc pentru fiecare pozitie
  • Faceti informatiile sa fie usor de gasit- prin definirea clara a sectiunilor CV-ului dvs cu antete mari, vizibile
  • Daca este relevand pentru drumul pe care doriti sa il parcurgeti in cariera, definiti contextul  in care ati lucrat(de exemplu organizatia, departamentul, provocarile carora a trebuit sa le faceti fata) inainte de a descrie activitatile si realizarile

 

Strategia nr 7

Folositi responsabilitatea pentru a demonstra realizarea

 

Atunci cand scrieti un CV care se concentreaza pe responsabilitatile locului de munca, poate fi neinteresant si va spune foarte putine despre activitatile unice pe care le-ati realizat si contributia dvs personala.

Incercati sa traduceti responsabilitatile in realizari si veti crea o prezentare a CV-ului puternica.

Strategia nr 8

Nu uitati sa spuneti adevarul

 
Am stabilit anterior ca redactarea unui CV presupune munca de vanzari. Si, precum orice alta persoana de vanzari, uneori te simti inclinat sa exagerezi adevarul putin. Cu toate acestea, trebuie sa aveti in vedere faptul ca trebuie sa spuneti adevarul. Nu exagerati abilitatile dvs, fiti sincer. Nu doriti sa va puneti in situatia de a apara ceva ce ati scris in CV. In acest caz veti pierde oportunitatea acelui loc de munca chiar inainte de a primi oferta.


Strategia nr 9

Ai incredere in tine!


Sunteti unic/a. Exista o singura persoana care detine aceasta combinatie specifica de experienta, calificari, realizari, educatie si abilitati speciale pe care dvs o aveti. Acest lucru va pozitioneaza ca un individ unic pe piata de munca atat de competitiva. Pentru a reusi, trebuie sa va pregatiti un CV care este scris pentru a vinde cat si pentru a va sublinia succesele si realizarile, avand in vedere obiectivele actuale. Daca veti reusi acest lucru, veti castiga in jocul cautarii prin generarea de interes, interviuri si oferte de munca.

 

Lasă un răspuns