CV-ul in germana – cum se completeaza?

CV-ul in germana este primul contact pe care angajatorul il are cu candidatul, cartea ta de vizita sau modul prin care tu te promovezi. Daca vrei sa iti demonstrezi abilitatile de a comunica fluent in germana, atunci CV-ul este un start care iti poate da un avans in fata celorlalti candidati.

Structura CV-ului in germana este urmatoarea:

  1. Persönliche Angaben
  2. Berufserfahrung
  3. Ausbildung
  4. Qualifikationen und Kenntnisse

Cateva elemente importante de care ar trebui sa ti cont in momentul in care iti redactezi CV-ul este sa nu depasesti limita de 2 pagini, sa menti o structura simpla si concisa, fara fonturi exagerate sau culori extravagante. Crearea unui CV in germana nu este momentul in care tu sa iti demonstrezi creativitatea.

De retinut!

1) CV-urile in germana, de cele mai multe ori nu contin si sectiunea „Obiectiv profesional”. Motivatia si dorinta pentru jobul la care aplici este subliniata si explicata in scrisoarea de intentie care insoteste CV-ul.

2) In Germania, rar, candidatii ofera datele de contact ale angajatorului precedent pentru a putea fi contact ulterior de departamentul de HR pentru referinte. De ce? Pentru ca in Germania referintele sunt primite de cele mai multe ori in scris „Arbeitszeugnis” de la angajatorul precedent. Asadar, iti recomandam sa obti recomandari in scris de la fostele companii in cadrul carora ai lucrat.

3) Daca in cazul CV-urior in engleza sau franceza nu este important sa mentionezi toate cursurile urmate, ci doar cele care conteaza, in cazul CV-ului in germana trebuie sa le incluzi pe toate. De asemenea, este comun sa fie enumerate si cursurile liceeale.

Pentru fiecare etapa educationala trebuie sa indici si nota cu care ai absolvit. Aici, poti fie sa adaptezi sistemul de notare romanesc la cel german care ofera note de la 1 (foarte bine) la 4 (nota de trecere) sau sa mentionezi nota conform sistemului de notare din Romania si sa oferi mai multe explicatii despre cum se face acesta.

Afla cum trebuie completata fiecare sectiune din CV-ul in germana